Βιογραφικό

Η Τσίγγανου Ιωάννα είναι Ψυχολόγος, απόφοιτη του τμήματος Ψυχολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές εξειδίκευσης στην Ειδική Αγωγή στο Τμήμα Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Ολοκλήρωσε το ετήσιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Εισαγωγή στην Ομαδική ψυχοθεραπεία και στο Ψυχόδραμα» στο London Centre for Psychodrama και συνεχίζει έως σήμερα την εκπαίδευση της στο ψυχόδραμα στο Ελληνικό Κέντρο Ψυχοδράματος «Ζεύξις».

  • Κλινική πρακτική

Στο πλαίσιο πρακτικής άσκησης στο τμήμα Οξέων Περιστατικών στο Κεντρικό Θεραπευτήριο Λέρου και στα Δ΄ Οξέα του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης εκπαιδεύτηκε σε διαδικασίες λήψης ιστορικού και τεχνικές ψυχολογικής εξέτασης, υπήρξε μέλος της θεραπευτικής ομάδας σε πρόγραμμα κοινωνικής επανένταξης και οικογενειακής θεραπείας και συμμετείχε σε ομαδικές δραστηριότητες απασχόλησης ατόμων με ψυχωσικές εμπειρίες.

  • Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση

Συμμετείχε στο προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών του Τμήματος Ψυχολογίας «ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ» όπου παρείχε σε παιδί με μαθησιακές δυσκολίες ψυχοεκπαιδευτική βοήθεια και εργάστηκε σε κατασκηνώσεις για άτομα με αναπηρίες.

Το 2007 εργάστηκε στο Σύλλογο Γονέων – Φίλων – Κηδεμόνων και Ατόμων με Αναπηρία Ν. Χαλκιδικής «Η ΑΓΑΠΗ» και ήρθε σε επαφή με τα καθημερινά προβλήματα των ατόμων με αναπηρίες και των οικογενειών τους.

Το 2008 στο πλαίσιο του έργου «Προσβάσιμες Διαδρομές Κοινωνικής Ένταξης ΑμεΑ του Ε.Π. Υγεία – Πρόνοια 2000 – 2006 Μέτρο 3.2» της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρίες οργάνωσε και συντόνισε τμήμα εκπαίδευσης και δημιουργικής απασχόλησης παιδιών προσχολικής ηλικίας με διάγνωση αυτισμού στο ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ Χαλκιδικής.

  • Συμβουλευτική Γονέων

Από το 2009 έως και το 2010 ανέλαβε την οργάνωση και τη λειτουργία του έργου «Σχολές Γονέων» στο Νομό Χαλκιδικής υπό την εποπτεία του Ινστιτούτου Διαρκούς Εκπαίδευσης Ενηλίκων που ανήκε στη Γενική Γραμματεία Δια Βίου Μάθησης ενώ από το 2011 έως σήμερα συντονίζει ομάδες γονέων μέσα από τις οποίες έρχεται σε επαφή με τους προβληματισμούς, τις ανησυχίες και τα συναισθήματα των γονέων.

  • Κλινική εμπειρία

Από το 2008 έως σήμερα εργάζεται στο Κέντρο Ημέρας «Ανατολή» της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας Σύνθεση. Αποτελεί μέλος της πολυκλαδικής θεραπευτικής ομάδας και έχει την επιστημονική εποπτεία προσωπικού και ομάδων υπό την επίβλεψη ψυχιάτρου και Επιστημονικά Υπεύθυνου, παρέχει ψυχολογικές υπηρεσίες σε ανθρώπους με ψυχωσικές εμπειρίες και ψυχοκοινωνικά προβλήματα και είναι συντονίστρια ψυχοκοινωνικών ομάδων. Σε συνεργασία με το επιστημονικό προσωπικό του Κέντρου, μεριμνά για την οργάνωση προγραμμάτων προαγωγής της ψυχικής υγείας και συντονίζει σεμινάρια και ομιλίες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της κοινότητας σε συλλόγους, εκπαιδευτικούς και φορείς υγείας.

Από το 2012 ασκεί το επάγγελμα ως ιδιώτης ψυχολόγος παρέχοντας συμβουλευτικές υπηρεσίες σε παιδιά και ενήλικες.

  • Διδακτική Εμπειρία

Από το 2007 έως το 2010 συνεργάστηκε με το Ινστιτούτο Επαγγελματικής Κατάρτισης Νομού Χαλκιδικής που ανήκε στον Οργανισμό Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (Ο.Ε.Ε.Κ) διδάσκοντας μαθήματα ψυχολογίας (250 ώρες) και με το Κέντρο Εκπαίδευσης Ενηλίκων Χαλκιδικής όπου ανέλαβε τη διδασκαλία του σεμιναρίου Διαχείριση Κινδύνου και Κρίσεων και Αντιμετώπιση Έκτακτων Αναγκών στο πρόγραμμα «Προστατεύω τον εαυτό μου και τους άλλους».

  • Επιστημονικές δραστηριότητες – Ενδιαφέροντα

Πιστεύει στη δια βίου μάθηση και εκπαίδευση και παρακολουθεί συστηματικά εκπαιδευτικά σεμινάρια και συνέδρια ώστε να μπορεί να προσφέρει τις υπηρεσίες της μέσα από το πρίσμα της επιστήμης, της εκπαίδευσης και της εμπειρίας.

Συμμετέχει με παρουσιάσεις και αναρτημένες εργασίες σε επιστημονικά συνέδρια και οργανώνει ομιλίες σε συνεργασία με φορείς και συλλόγους σε πολλές περιοχές του Νομού Χαλκιδικής καθώς έχει βιώσει την ανάγκη των ανθρώπων για ενημέρωση και ανταλλαγή απόψεων και προβληματισμών.

Τα επιστημονικά της ενδιαφέροντα αφορούν την ειδική εκπαίδευση και αγωγή, τον αυτισμό, τη συναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών, τις εφαρμογές του ψυχοδράματος και της κοινωνιομετρίας στην εκπαίδευση και τη θεραπευτική πράξη, τη ομαδική θεραπεία και τη δυναμική επίδραση της ομάδας στις διαπροσωπικές σχέσεις και στην προσωπική αλλαγή.

Είναι κάτοχος άδειας ασκήσεως επαγγέλματος ψυχολόγου (με αριθμό πρωτοκόλλου 10/1319, 8-4-2005) και μέλος της Ψυχολογικής Εταιρείας Βορείου Ελλάδος.

Συνεργάζεται με επόπτη ψυχολόγο για την αποτελεσματικότερη παροχή υπηρεσιών ενώ πιστεύει στη δύναμη της θεραπείας σαν μέσο προσωπικής εξέλιξης και αυτοπραγμάτωσης.