Βιογραφικό
Η Τσίγγανου Ιωάννα είναι Ψυχολόγος, απόφοιτη του τμήματος Ψυχολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές εξειδίκευσης στην Ειδική Αγωγή στο Τμήμα Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Ολοκλήρωσε τα ετήσια εκπαιδευτικά προγράμματα «Εισαγωγή στην Ομαδική ψυχοθεραπεία και στο Ψυχόδραμα» (2010 – 2011) και «Εφαρμογές Ψυχοδράματος σε Ατομική Ψυχοθεραπεία και Θεραπεία Ζεύγους» (2011 -2012) στο London Centre for Psychodrama και συνέχισε για τα επόμενα δυο χρόνια την εκπαίδευση της στο ψυχόδραμα στο Ελληνικό Κέντρο Ψυχοδράματος «Ζεύξις» (2012-2014). Το 2016 ξεκίνησε και ολοκληρώνει την εκπαίδευση της στην αφηγηματική ψυχοθεραπεία που διοργανώνει το Ινστιτούτο Αφηγηματικής Ψυχοθεραπείας και Κοινοτικής Πρακτικής σε συνεργασία με το Dulwich Center.
- Κλινική πρακτική
Στο πλαίσιο πρακτικής άσκησης στο τμήμα Οξέων Περιστατικών στο Κεντρικό Θεραπευτήριο Λέρου και στα Δ΄ Οξέα του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης εκπαιδεύτηκε σε διαδικασίες λήψης ιστορικού και τεχνικές ψυχολογικής εξέτασης, υπήρξε μέλος της θεραπευτικής ομάδας σε πρόγραμμα κοινωνικής επανένταξης και οικογενειακής θεραπείας και συμμετείχε σε ομαδικές δραστηριότητες απασχόλησης ατόμων με ψυχωσικές εμπειρίες.
- Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση
Συμμετείχε στο προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών του Τμήματος Ψυχολογίας «ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ» όπου παρείχε σε παιδί με μαθησιακές δυσκολίες ψυχοεκπαιδευτική βοήθεια και εργάστηκε σε κατασκηνώσεις για άτομα με αναπηρίες.
Το 2007 εργάστηκε στο Σύλλογο Γονέων – Φίλων – Κηδεμόνων και Ατόμων με Αναπηρία Ν. Χαλκιδικής «Η ΑΓΑΠΗ» και ήρθε σε επαφή με τα καθημερινά προβλήματα των ατόμων με αναπηρίες και των οικογενειών τους.
Το 2008 στο πλαίσιο του έργου «Προσβάσιμες Διαδρομές Κοινωνικής Ένταξης ΑμεΑ του Ε.Π. Υγεία – Πρόνοια 2000 – 2006 Μέτρο 3.2» της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρίες οργάνωσε και συντόνισε τμήμα εκπαίδευσης και δημιουργικής απασχόλησης παιδιών προσχολικής ηλικίας με διάγνωση αυτισμού στο ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ Χαλκιδικής.
- Συμβουλευτική Γονέων
Από το 2009 – 2010 και το 2014 – 2015 ανέλαβε την οργάνωση και τη λειτουργία του έργου «Σχολές Γονέων» στο Νομό Χαλκιδικής υπό την εποπτεία του Ινστιτούτου Διαρκούς Εκπαίδευσης Ενηλίκων που ανήκε στη Γενική Γραμματεία Δια Βίου Μάθησης ενώ από το 2011 έως σήμερα συντονίζει ομάδες γονέων μέσα από τις οποίες έρχεται σε επαφή με τους προβληματισμούς, τις ανησυχίες και τα συναισθήματα των γονέων.
- Κλινική εμπειρία
Από το 2008 έως το 2018 εργάστηκε στο Κέντρο Ημέρας «Ανατολή» της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας Σύνθεση. Αποτέλεσε μέλος της πολυκλαδικής θεραπευτικής ομάδας και είχε την επιστημονική εποπτεία προσωπικού και ομάδων υπό την επίβλεψη ψυχιάτρου και Επιστημονικά Υπεύθυνου. Παρείχε ψυχολογικές υπηρεσίες σε ανθρώπους με ψυχωσικές εμπειρίες και ψυχοκοινωνικά προβλήματα και υπήρξε συντονίστρια ψυχοκοινωνικών ομάδων. Σε συνεργασία με το επιστημονικό προσωπικό του Κέντρου, μερίμνησε για την οργάνωση προγραμμάτων προαγωγής της ψυχικής υγείας και συντόνισε σεμινάρια και ομιλίες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της κοινότητας σε συλλόγους, εκπαιδευτικούς και φορείς υγείας.
Από το 2012 ασκεί το επάγγελμα ως ιδιώτης ψυχολόγος παρέχοντας υπηρεσίες ψυχολογικής υποστήριξης και ειδικής διαπαιδαγώγησης σε παιδιά και ενήλικες.
- Διδακτική Εμπειρία
Από το 2007 έως σήμερα συνεργάζεται με το Δημόσιο Ινστιτούτο Επαγγελματικής Κατάρτισης Νομού Χαλκιδικής που ανήκε στον Οργανισμό Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (Ο.Ε.Ε.Κ) που έπειτα εντάχθηκε στο Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης διδάσκοντας μαθήματα ψυχολογίας. Επίσης συνεργάστηκε με το Κέντρο Εκπαίδευσης Ενηλίκων Χαλκιδικής και το Κέντρο Δια Βίου Μάθησης νομού Χαλκιδικής συντονίζοντας ομάδες ενηλίκων.
Συνεργάστηκε από το 2015 έως το 2016 με το Community Training Australia ως σύμβουλος / διορθωτής γραπτών εργασιών (Marker / Assessor) φοιτητών μεταδευτεροβάθμιας δομής που εκπαιδεύονταν ως σύμβουλοι νέων (youth workers)
- Επιστημονικές δραστηριότητες – Ενδιαφέροντα
Πιστεύει στη δια βίου μάθηση και εκπαίδευση και παρακολουθεί συστηματικά εκπαιδευτικά σεμινάρια και συνέδρια ώστε να μπορεί να προσφέρει τις υπηρεσίες της μέσα από το πρίσμα της επιστήμης, της εκπαίδευσης και της εμπειρίας.
Συμμετέχει με παρουσιάσεις και αναρτημένες εργασίες σε επιστημονικά συνέδρια και οργανώνει ομιλίες σε συνεργασία με φορείς και συλλόγους σε πολλές περιοχές του Νομού Χαλκιδικής καθώς έχει βιώσει την ανάγκη των ανθρώπων για ενημέρωση και ανταλλαγή απόψεων και προβληματισμών.
Τα επιστημονικά της ενδιαφέροντα αφορούν την ειδική εκπαίδευση και αγωγή, τον αυτισμό, τη συναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών, την αφηγηματική ψυχοθεραπεία και τις επιδράσεις της, το πένθος, τις εφαρμογές του ψυχοδράματος και της κοινωνιομετρίας στην εκπαίδευση και τη θεραπευτική πράξη, τη ομαδική θεραπεία και τη δυναμική επίδραση της ομάδας στις διαπροσωπικές σχέσεις και στην προσωπική αλλαγή.
Είναι κάτοχος άδειας ασκήσεως επαγγέλματος ψυχολόγου (με αριθμό πρωτοκόλλου 10/1319, 8-4-2005) και μέλος της Ψυχολογικής Εταιρείας Βορείου Ελλάδος.
Συνεργάζεται με επόπτη παιδοψυχίατρο για την αποτελεσματικότερη παροχή υπηρεσιών ενώ πιστεύει στη δύναμη και στην αναγκαιότητα της προσωπικής θεραπείας σαν μέσο προσωπικής εξέλιξης και αυτοπραγμάτωσης.